Wandelen

In de omgeving zijn veel schitterend mooie wandelpaden en uitgestippelde routes. Meerdere routes zijn bewegwijzerd, maar natuurlijk kunt u met behulp van knooppunten ook uw eigen wandelroute samenstellen. Ook de lange afstandswandelingen Floris V-pad (254 km), Pelgrimspad (456 km) en Groene Hartpad (192 km) doen Vlist aan.

Bergvlietsekade & Vlist(14 km)

Deze wandeling begint bij de bushalte in Vlist op de West Vlisterdijk.
We steken de weg over en lopen het Julianaplein op.
Daarna verlaten we vrij snel het dorpje Vlist via het Geerpad en lopen we tussen de weilanden door.
Aan het einde van het Geerpad voor de brug lopen we de Bergvlietsekade op. Een smal pad met vele houtwallen en doorkijkjes links en rechts over de wijdse polders van het Groene Hart.
We gaan deze prachtige kade ruim 3 km volgen. Onderweg steken we via kleine bruggetjes enkele sloten over en bij het Vroedvrouwenpad lopen we via een lange vlonder zelfs boven het water en langs het water.
Aan het einde van de Bergvlietsekade lopen we over graspaden door het Graslandreservaat Bilwijk en passeren we verschillende waterkreken met watervogels.
Dan komt de Boezemmolen van Haastrecht aan het riviertje de Vlist inzicht. De molen dateert uit 1873 en verloor in 1914 zijn wieken die sinds 2011 weer zijn teruggeplaatst.
Na het zwembad “De Loet” steken we de Vlist over en lopen het natuurgebied van de Hooge Boezem in. Even later lopen we over een lange graskade weer naar de oevers van de Vlist.
Daarna wandelen we langs het witte bruggetje “De Twee Waarden” en verlaten we weer de Vlist via het Hoonaardpad dat dwars door de weilanden loopt en via een tweetal bruggetjes steken we steeds het water van de Lange Vliet over. Bij de derde brug lopen we de Schutterskade op en blijven de Lange Vliet nog een stukje volgen.
Voor de Benschoper Molenvliet verlaten we de graskade en lopen dwars door de weilanden en koeien weer richting het riviertje de Vlist.
Bij de Vlist aangekomen blijven we dit riviertje volgen tot het dorpje Vlist waar we het riviertje oversteken. Hier zijn we gelijk weer terug bij het startpunt van deze wandeling.

De Molenvlietroute (13 km)

De Molenvlietroute is een ANWB wandeling die loopt door weilanden, over graskaden en langs het riviertje de Vlist, de route loopt wisselend over verharde- en onverharde paden.
De route begint bij het VVV gebouw en het gemaalmuseum aan de Hoogstraat in Haastrecht, hier staat ook een informatiebord over deze route. De gehele route wordt aangegeven met zeshoekige borden en is daardoor makkelijk te lopen.
Vanuit het fraaie Haastrecht met zijn fraaie geveltjes loopt de route langs het bezoekerscentrum “Gemaal Hooge Boezem” naar de Tiendweg, een hobbelige graskade die we uitlopen naar het Natuurgebied De Benschopper Boezem.
Via dit natuurgebied lopen we door de weilanden en over verschillende graskaden langs het water van de Lange Vliet naar het graspad van de Schutterskade, waarna we uitkomen in Polsbroek.
Vanaf Polsbroek volgt de route het fietspad naar het dorpje Vlist waar we langs de oever van het riviertje de Vlist verder lopen en genieten van de fraaie uitzichten langs dit bochtige riviertje.
Waar we de oever van de Vlist weer verlaten loopt de route langs het kleine natuurgebied Zijdegat waarna de route weer terugloopt naar Haastrecht.
Tijdens het broedseizoen (1 maart t/m 1 juli) is deze route NIET toegankelijk!!!

Floris V pad (254 km)

Het Floris V-pad leidt dwars door een oer-Hollands landschap over onverharde dijken en paden, die vaak speciaal voor wandelaars zijn opengesteld. Vele kilometers lang loopt de wandelaar over graskades, tiendwegen en jaagpaden. Exclusieve en rustige paden door waardevolle natuur. Het 245 km lange Floris V-pad is het eerste deel van de internationale route die van Amsterdam naar Parijs voert. Want in Bergen op Zoom, waar het Floris V-pad eindigt, kan de wandeling vervolgd worden over GR12 naar Parijs.

Pelgrimspad (456 km)

Deel 1 van het Pelgrimspad neemt u mee naar de oude en hedendaagse bedevaartscultuur in Nederland. Deze wandelpelgrimage start aan het Amsterdamse Begijnhof waar het Mirakel van Amsterdam jaarlijks duizenden mensen trekt. De route gaat daarna dwars door het Groene Hart over graskaden, tiendwegen, jaagpaden en boezemkaden. Na Gorinchem voert het pad langs de slingerdijken en uiterwaarden van de Bommelerwaard naar het vestingstadje Heusden met een bekende Mariakapel. De wandelkaravaan trekt verder door de zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen, om via het voorname Vught de Noord-Brabantse hoofdstad te bereiken met de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.

Groene Hartpad (192 km)

Het Groene Hartpad is een rondwandeling door het Nationaal Landschap ‘Groene Hart’ of de ‘groene long’ van Nederland. Het is een route die de wandelaar steeds weer iets nieuws voorschotelt: uitgestrekte veenweidegebieden, historische stadjes, vaarten met groene kades, plassen en moerassen.

 

Advertenties